Projekter er medfinansieret af den Europæiske Union

Spin off – en mulig vej til at vækste din virksomhed?

Mange virksomheder har medarbejdere, som har et ønske om at blive selvstændige, og som har kompetencerne til at ville kunne lykkes med det.

Ofte tænker virksomhedsledere ikke på Spin Off som en vej til vækst.

Mange af de store virksomheders ledelser benytter Spin Off som en vækstmetode (Danfoss er nok den virksomhed herhjemme, der er mest kendt for det) - og andre virksomheder kan med fordel lære at gøre det.

HVAD ER EN SPINOFF VIRKSOMHED

Det er en selvstændig forretning/virksomhed, der udspringer af en allerede eksisterende privat virksomhed, - og den nye virksomhed adskiller sig altså fra traditionelt iværksætteri ved, at der er en ”forældre”-virksomhed involveret.

Hvis virksomhedens betroede og kompetente medarbejder kan komme til at stå i spidsen for en ny virksomhed, som den veletablerede forældrevirksomhed kan outsource dele af deres perifere produktion til, - bliver det typisk en win-win.

FORDELE FOR DEN ETABLEREDE VIRKSOMHED

  • Forældrevirksomheden kan fokusere på sin kerneforretning.
  • ​Generelt kan der opnås effektiviseringsgevinster ved at out-source perifer produktion, - og gøres dette til en tidligere medarbejder, - betyder medarbejderens kendskab til forældrevirksomhedens behov og organisation oftest, at outsourcing-omkostninger bliver lavere end ved anden outsourcing.
  • Forældrevirksomheden får mulighed for at få en ny underleverandør, hvor tillid og kendskab giver mulighed for et tæt partnerskab.
  • Forældrevirksomheden kan med en ejerandel i den nye virksomhed få mulighed for at afprøve ny teknologi/nye markeder/nyt forretningskoncept.​
  • Risikoen ved forretningsudviklingen bliver delt.
  • Omsætning og vækst i forældrevirksomheden - og går det skidt er forældrevirksomheden ikke likviditetsmæssigt berørt, og det nye CVR-nummer kan i yderste konsekvens nedlægges.
  • Forældrevirksomheden får medbestemmelse, og kan dermed gardere sig imod fremtidig konkurrence fra Spin Off virksomheden.
  • En tilbagekøbsoption kan eventuelt være en del af aftalegrundlaget i forbindelse med etableringen af Spin Off virksomheden.
  • Spin Off virksomheder udspringer to steder fra, - enten er det forældrevirksomhedens ledelse, som ser et behov/en mulighed, - eller det er medarbejderen der ser et behov/en mulighed.

​I mange virksomheder er Medarbejder Udviklings Samtaler (MUS) en årlig tilbagevendende begivenhed. I MUS-samtalens fortrolige rum vil det give god mening at spørge ind til medarbejderens tanker omkring muligheden for at blive selvstændig, - og om medarbejderen går med nogle idéer, som han/hun ønsker hjælp til at realisere.

Fra Billund og Vejen Erhvervsfremmes side vil vi gerne være fødselshjælpere for Spinoff virksomheder, - så kontakt os, hvis der er en mulighed, der skal udvikles på, eller du er interesseret i at høre mere om Spinoff-tankesættet Spinoff. Vejen til vækst udbydes i tæt samspil mellem Billund Erhverv og UdviklingVejen og støttes af Danmarks Erhvervsfremmebestyrelse.​

KONTAKT I BILLUND KOMMUNE

Susanne Gren Svendsen

Tlf.: 9282 6965

Mail: sgs@billunderhverv.dk

KONTAKT I VEJEN KOMMUNE

Ulrik Uhrskov

Tlf.: 2326 5062

Mail: uu@udviklingvejen.dk

​BLIV RINGET OP

UDVIKLINGVEJEN

FØLG OS

 
 
 
Nogle felter er ikke udfyldt korrekt

Sdr. Tingvej 10

6630 Rødding

Tlf.: 7384 8500

Mail: info@udviklingvejen.dk

CVR: 30029380

Vedtægter​

Bestyrelse​

Repræsentantskab